Jump to content

Belgian People Donate 38 Million Euro's


Darknight

Recommended Posts

Belgian citizens Donate 38 million euro's =1,976 Billion Bath

Belgium a country of 10 million people has raised in a Special Fundraising Day throughout the whole country 1,976 Billion Bath. These figures don't include governement donations and pledges.

So almost 2000 bath per citizen.

This money will be used to aid the asian tsunami disaster throughout the region.

Extract From Flemish Newspaper

OOSTENDE - Na de gezamenlijke benefietshow Tsunami 12-12 op TV1 en VTM ten voordele van de slachtoffers van de vloedgolf in Zuidoost-Azië staat een recordbedrag van ruim 38 miljoen euro op de rekening van Tsunami 1212. Gisteravond alleen al is meer dan 14 miljoen verzameld. Nog nooit toonden onze landgenoten zich zo solidair met mensen in nood.

HET was al van 1999 geleden dat er in ons land nog zo'n omvangrijke solidariteitsactie en gezamenlijke benefietshow op TV1 en VTM werd georganiseerd. Vlaanderen schonk toen 18,3 miljoen euro voor de actie Help Kosovo . Bij de start van de televisieshow Tsunami 12-12 stond al 24.008.369 op het scorebord. Het was trouwens al heel vroeg op de dag duidelijk dat

Vlaanderen in een bijzonder gulle bui verkeerde. Op Radio 12-12, een gezamenlijk initiatief van Radio Donna, Q-Music en 4FM, konden de luisteraars van zes uur 's morgens tot 7 uur 's avonds een plaat ,,kopen'' voor minstens 250 euro per stuk. Maar door sommige bedrijven werd er tot 2.500 euro en een zeldzame keer zelfs tot 10.000 euro betaald. Het stond dus in de sterren geschreven dat de tv-show in het Kursaal in Oostende met een recordbedrag afgesloten zou worden.

Bart Peeters en Koen Wauters lieten er ook geen twijfel over bestaan waar het gisteravond om ging: ,,Wat we nodig hebben is geld, heel veel geld''. En hun oproep werd gehoord. De tv-show van TV1 en VTM was evenwichtig opgebouwd: een beetje dollen, een beetje show maar vooral ook veel informatie. Er werd achtereenvolgens gefocust op de ramp, de chaos, de kinderen en de wederopbouw.

In zo'n benefietshow komen traditiegetrouw ook politici en bedrijfsleiders langs om hun duit in het zakje te doen. Oostendenaar en minister van Begroting Johan Vande Lanotte (SP.A), zorgde er niet alleen voor dat het vernieuwde Kursaal gratis ter beschikking werd gesteld van de VRT en de VTM, hij kwam als voogdijminister van de Nationale Loterij ook een bedrag van ongeveer 2 miljoen euro schenken. De Lotto schonk 1 euro per biljet aan de slachtoffers van de ramp in Zuidoost-Azië. Het bedrijf dat het grootste bedrag inzamelde voor de solidariteitsactie was Delhaize met 600.000 euro. Concurrent Carrefour-GB bracht ruim 370.000 euro bijeen. Ook KBC toonde zich een milde schenker met 250.000 euro. Dat maakte dat het scorebord omstreeks 22 uur reeds op ruim 32 miljoen euro stond.

Iedereen stond versteld van de golf van solidariteit die de ramp in Zuidoost-Azië ook in Vlaanderen heeft losgeweekt. De media hebben daarin ongetwijfeld een cruciale rol gespeeld. En de aandacht blijft na drie weken nog altijd groot, dat bewijzen de hoge kijkcijfers voor de nieuwsuitzendingen en de actualiteitenmagazines. Ongetwijfeld wordt met de benefietshow ook een kijkcijferrecord geboekt, want uitzonderlijk wordt een gezamenlijk kijkcijfer voor beide zenders bekendgemaakt. Bovendien werd de show ook door andere zenders uitgezonden, zoals Vitaya, TMF, Jim en enkele regionale omroepen.

Al moest deze televisieshow in een recordtempo op poten gezet worden, toch verliep die heel vlekkeloos. Meer dan 250 mensen moesten de show in goede banen leiden. In de telefooncentrale in Brussel stonden 1.700 mensen klaar om de giften van de mensen te noteren. De tv-show was eigenlijk de optelsom van alle initiatieven die over te lande georganiseerd werden uit solidariteit met de slachtoffers van de ramp in Zuidoost-Azië. Het initiatief voor de gezamenlijke tv-show was er gekomen op vraag van de Vlaamse minister van Ontwikkelingssamenwerking, Geert Bourgeois (N-VA). De minister was op het einde van de avond dan ook bijzonder trots op ,,zijn'' Vlaanderen. Hij hoopte dat deze golf van solidariteit niet tot deze actie beperkt zal blijven, maar een nieuwe stimulans zal zijn om ook in de toekomst ons solidair op te stellen met mensen in nood.

Link to comment
Share on other sites

I'm totally confused now about what aid/donations is allowed to come to Thailand, and what has been politely declined.

As I understand it, financial aid has been declined (which means no direct funds) - but foreign assistance is okay (ie. experts, materials, equipment).

Obviously aid organizations bringing in funds of some sort are probably okay - just that money isn't pledged directly to Thailand, so to speak.

Link to comment
Share on other sites

"Obviously aid organizations bringing in funds of some sort are probably okay - just that money isn't pledged directly to Thailand, so to speak."

...nope, sorry.... I'm lost again. ( I understood the first sentence though!)

LOL.

Thailand will not directly accept any financial aid - no loans, no aid money from other countries, etc.

The Thai Red Cross *will* accept donations, as might UNICEF, World Vision, etc.

The country will not accept funds. The organizations will.

Did I confuse you more? :o

Link to comment
Share on other sites

Understand now. So politicians can say, 'don't write your cheques out to the Thai Government' make them out to a Charitable Foundation with which I am affiliated.

My ex-business Partner in Indonesia had one of these 'Charitable Foundations' - ostensibly to support the poor in South Sulawesi. He channeled the funds into oil paintings for his collection and Sulawesi girls in their late teens.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.





×
×
  • Create New...