james24 Posted September 23, 2011 Share Posted September 23, 2011 With all the hubber bubber about Soy I am thinking of just eating "fermented" soy produce as this seems the healthier option. Can anyone give me any examples of 'fermented soy" used in Thai food or for that matter Thai dishes which are based on it..? The thai name would be great too! Link to comment Share on other sites More sharing options...
AyG Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 Traditionally Thai food has not used soy products at all. Some Thai-Chinese dishes use soy sauce and yellow fermented soybeans, and fish sauce has been replaced by soy sauce in a few Thai dishes. That's about it. There's no Thai equivalent of miso or natto or tempeh. Link to comment Share on other sites More sharing options...
interested Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 Traditionally Thai food has always used soy products . There is an exact Thai equivalent of natto . it is called thua nao. available all over northern thailand. easy to find in chiang mai. u can buy it dried 50bt kilo. more vit k2 than natto. enjoy. i eat it daily. Link to comment Share on other sites More sharing options...
beammeup Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 Is this Thua Nao available in the south? I've seen the fermented beans in a bottle used like a sause, my wife uses it for pat pak sometimes. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AyG Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 I stand corrected. There's an interesting article about thua nao at http://www.journal.su.ac.th/index.php/suij/article/viewFile/53/53 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CobraSnakeNecktie Posted October 3, 2011 Share Posted October 3, 2011 Now I know what those dried brown tortilla like things are. They aren't all that tasty by themselves but good to know what they are. I see them at all the markets. Thanks for the article Link to comment Share on other sites More sharing options...
tampasailor Posted September 5, 2012 Share Posted September 5, 2012 Wife says lots of fermented cabbage dishes in LOS. She thinks Chineese style of Sourkraut. She says sold from a bowl in the BKK markets. ผักกาดดอง เกี้ยมไฉ่ [N] pickles, See also: pickled vegetables, Example: เมื่อทอดปลาช่อนเสร็จ วางเรียงเกี้ยมไฉ่ลงในหม้อ วางปลาช่อนทอดบนเกี้ยมไฉ่ ใส่น้ำซุป รากผักชี, Count unit: หัว, Thai definition: ผักดองเค็ม, Notes: (จีน) ปลาจ่อม [N] pickled fish, Syn. ปลาเจ่า, Example: อาหารหมักดองที่ครองตลาดบ้านเรา คือ ปลาร้า ถัดมาก็มี ปลาส้ม ปลาจ่อม และส้มฟักที่อยู่คู่ครัวไทยมานาน, Count unit: ตัว, Thai definition: ปลาเล็กๆ ที่หมักด้วยเกลือ และข้าวคั่วเป็นต้น ใช้เป็นเครื่องจิ้ม ปลาส้ม [N] pickled fish, Example: วันไหนพ่อหาปลาไม่ได้แม่ก็จะเอาปลาส้มที่หมักไว้ออกมากินเป็นอาหาร, Count unit: ชิ้น,ตัว, Thai definition: ปลาหมักด้วยเกลือ ข้าวสุก พริกไทย กระเทียม ปลาร้า [N] pickled fish, Syn. ปลาแดก, Example: การกินส้มตำแบบอีสานแท้ๆ ก็ต้องใส่น้ำปลาร้าไปด้วยเพื่อเพิ่มความเค็ม และความหอม, Thai definition: ปลาหมักเกลือใส่ข้าวคั่วใช้เป็นเครื่องจิ้ม พริกดอง [N] pickled chilli, Syn. พริกน้ำส้ม, Example: ซอสมะม่วงได้จากการนำเนื้อมะม่วงบดละเอียดมาผสมกับน้ำตาลทราย พริกดอง กระเทียมดองเกลือและน้ำส้มสายชู, Thai definition: ชื่ออาหารปรุงรสชนิดหนึ่ง เป็นพริกหั่นหรือตำละเอียดแช่ในน้ำส้ม พริกน้ำส้ม [N] pickled chilli, Syn. พริกดอง, Example: เครื่องเคียงของน้ำเงี้ยวมีหลายอย่าง นอกจากน้ำปลา พริกป่น พริกน้ำส้ม แล้วที่เพิ่มเข้ามาก็มีผักกาดดองซอย, Thai definition: ชื่ออาหารปรุงรสชนิดหนึ่ง เป็นพริกหั่นหรือตำละเอียดแช่ในน้ำส้ม เต้าหู้ยี้ [N] pickled bean curd, Example: หลนเต้าเจี้ยว หลนปลาร้า หลนเต้าหู้ยี้ เป็นอาหารประเภทเครื่องจิ้ม, Thai definition: อาหารเค็มของจีน ทำด้วยเต้าหู้ขาวหมัก, Notes: (จีน) กงไฉ่ [N] pickled cabbage, See also: salted turnip, Syn. ผักกาดเค็ม, Example: แม่ชอบกินกงไฉ่กับข้าวต้มร้อนๆ มาก, Thai definition: ผักกาดเค็มชนิดหนึ่งของจีน ดอง [V] pickle, See also: preserve, soak in, Syn. หมัก, แช่, เก็บ, Example: คนไทยมีวิธีถนอมอาหารหลายวิธีได้แก่วิธีดอง เช่น มะม่วงดอง มะยมดอง, Thai definition: แช่หรือหมักผัก ผลไม้ และสิ่งต่างๆ ไว้ในน้ำส้ม น้ำเกลือ เป็นต้น เพื่อเก็บรักษาไว้ให้อยู่ได้นาน หรือเพื่อไม่ให้เปื่อยเน่า Images of Thai Pickles bit.ly/NPKNZP Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now